בחירת רמקולים זה עסק לא פשוט כלל וכלל כאשר יש מבחר עצום של רמקולים כגון רמקולים מוניטורים, רמקולים מדפיים, רמקולים ריצפתיים, רמקולים לוויניים, רמקולים לקולנוע ביתי, רמקולי בוטיק מעוצבים וכו'.
נושא בחירת הרמקולים שלדעתי הם החלק החשוב בתחילת המסע לרכישת מערכת מאחר וסביב הרמקולים בונים מערכת ולא להיפך, הנו נושא שדורש מחשבה לעומק והבנה בתחום וכאן מתחילה הבעייה, כאשר אנסה בעזרת מספר כללים לפשט ולתת לצרכן כלים להגעה לבחירה נבונה:
- הגדרת מטרת הרמקולים – תחילה עלינו להגדיר לעצמנו, למה אנו מיעדים את הרמקולים, האם למוסיקה דו ערוצית, כלומר לשמיעת סטריאו בלבד?
או האם המטרה היא למוסיקה וסרטים רב ערוצית, כלומר לשמיעת קולנוע ביתי וסרטים ? וכו.. - הגדרת תקציב לרמקולים – בשלב זה עלינו להגדיר את התקציב על מנת לצמצם אפשרויות שאינן קונבנציונאליות מפאת חוסר תקציב.
- הגדרת מיקום הרמקולים – בשלב זה עלינו להגדיר איפה ימוקמו הרמקולים ובאיזה חלל, לדוגמא אם יש לנו חלל – סלון גדול, מן הסתם נצטרך רמקולים רצפתיים, ואם החלל קטן – חדר נצטרך כנראה רמקולים מדפיים, ואם נחליט שאנו רוצים רמקולים שלא יהיו במגע עם הרצפה, נצטרך לחפש רמקולים לוויניים, וכו..
- בחירת הרמקולים – זה הנושא הבעייתי והכאוב, מאחר ולכך נידרשת גם הבנה ביחס ישיר לאוזן חדה, וגם התאמה להגברה, כלומר, אין לבחור רמקולים ללא לקיחה בחשבון את ההגברה שמנגנת איתו ושממנה קיבלנו את ההתרשמות מהרמקולים. שכן קניית רמקולים תחילה, והגברה אחרת ממה שהתרשמנו מהרמקול ועל סמך כך ביצענו את רכישתם, היא טעות ביסודה.
על מנת שלא נטעה בהחלטה, יש לבקר במספר חנויות ולשמוע עם המוסיקה שלנו כמה וכמה זוגות רמקולים ועל ידי מבחני שמיעה כאלו נצמצם את הטעויות שיכולות לנבוע מחוסר ידע והבנה בתחום ומן הסתם נעשיר את הידע ונקבל מושגים חדשים.
נתונים הרשומים על הרמקולים, מחירים, המלצות ועצות של מוכרנים, כל אלה אינם ערובה לאיכות ואמינות שכן בענף הזה כמו בכל הענפים האחרים קיימים אינטרסים מסחריים
שנועדו להרשים ולבלבל את הצרכן שהבנתו בתחום דלה, ולכן השתדלו לקבל החלטה על סמך האוזן שלכם בלבד ולנסות במקרים מסויימים להעזר באיש מקצוע נטול אינטרסים
הרוצה בטובתכם.
רמקולים גם מיוצרים במספר שיטות שלהם יתרונות וחסרונות, ולהלן, על קצה המזלג הסבר קצר על הטופולוגיות השונות:
- רמקולים מיוצרים בטופולוגיות שונות כגון: רמקולים קונבנציונליים (רגילים שאנו מכירים) הבנויים מיחידות שונות ומחומרים שונים ומקטרים שונים של היחידות כאשר יצרן מייצר יחידות בעלות אופי צליל שונה ובספסיפיקציות שונות לפי הגדרה ספציפית של חברת רמקולים לה הוא מוכר יחידות.
- רמקולים אלקטרוסטטים אשר בנויים מרשתות שבתוכם קיים פנל פלסטי המצופה בכמה מקרונים של מתכת ואשר מחוברות לשני קטבים וע"י שנאי המזין מתח לקטבים אלו נטען חשמל סטטי המזיז את הפנל בהתאם לסיגנל המשודר, וככה למעשה בנויה ומתפקדת היחידה האלקטרוסטטית.
היתרון ברמקולים הללו הוא ברזולוציה ובפירוט מאחר ומאסת הפנל נמוכה מאד.
ההיענות בתחום הנמוכים בפנלים אלקטרוסטטים מאד נמוכה ולכן ברב הרמקולים האלקטרוסטטים קיים סאב וופר בחלקו התחתון.
עכבת הרמקולים האלקטרוסטטים בד"כ נמוכה ויורדת יותר לאורך כל הספקטרום ולכן רמקולים כאלו דורשים מגברים עתירי זרם .. - רמקולים ריבון הנם רמקולים הבנויים מסרטים ארוכים הרוטטים בתגובה לזרם העובר במוליכים המחוברים אליהם. רמקולים אלו בנויים פלאנארית כלומר שטוחים ודקים בעלי שטח גדול ובדומה לרמקולים אלקטרוסטטים זקוקים רמקולי הריבון למגברים עתירי זרם.
רמקולי הריבון מאד מפורטים עם רזולוציות רחבות מאד (בדומה לאלקטרוסטטים) כאשר ייחודם הוא בפיזור הצליל ב 180 מעלות.
גם במקרה של רמקולי הריבון , זקוקים האחרונים לסאב וופר מאחר והיענות התחום הנמוך נמוכה מידי. - רמקולי הורן בנויים מיחידות שופרו בדרך כלל מאד נצילים.